Archives

01/05/2017 - 24/09/2017

SCULPTOUR 2017

RAPTURE

Aan deze editie van Sculptour is een ruime ontdekkingstocht vooraf gegaan. Bij een bezoek aan een tentoonstelling in het Noord Duitse Sleeswijk-Holstein waren wij getroffen door de impact van een werk van de Litouwse kunstenaar Edgar Askelovic. Het betrof een 'bas-reliëf' sculptuur van een jonge vrouw die schaars gehuld in voile haar tedere rug toont terwijl zij de duisternis tegemoet treedt. De mystiek die dit werk oproept vormt de rode draad doorheen de ganse collectie van de huidige sculptour. Vandaar dat deze editie de naam 'Rapture' kreeg.

De toeschouwer kan zich reeds van bij de aanvang van het parcours in een verbintenis van hemel en aarde laten betrekken door de totems van Laurence Louisfert. De spiralen van Maarten Stuer laten nog enkele sporen na van zijn geslaagde tentoonstelling in de galerie tijdens het voorjaar.

Vervolgens kan de toeschouwer zich eveneens van bij het begin van de sculptour laten 'vervoeren' door wat het beeld 'Menetekel' van Gertjan Evenhuis teweegbrengt. Door zijn monumentaliteit is de aanschouwer verplicht zijn blik te laten geleiden van de hemel naar de horizon van het bucologisch landschap met uitzicht op de Vlaamse Ardennen. Kleurige abstracties van Marina Schreiber laten zich op hun beurt strelen door het glooiende landschap, terwijl intieme bronzen van Isabelle Stienon de bezoeker opwachten in de laagstam boomgaard.Een feeërieke sfeer stemt de ruimte in de glasserre door het gemeenschappelijk werk van Peter Hiemstra en Henk Slomp in keramiek en staal.

Bij de afdaling naar het benedengedeelte van de tuin is de natuur nadrukkelijk op een creatieve manier aanwezig door de zaadpollen van de paardenbloem van Ulrich Kulhmann. Ingo Warnke is dit jaar aanwezig met een meditatieve sculptuur die water en licht verenigen door voeding van zonne-energie.

Opvallend is het palet van mediterrane kleuren in het werk van de Franse kunstenares Lisa Vanho aan de waterzuivering terwijl de speelse filigrane figuren van Volker Kiehn ons opwachten op de beneden vlakte. De vissculpturen van Joachim Röderer duiken de grasweide in. De iglo van Ulf Reisener nodigt de bezoeker uit om ruggelings de wolkenspeling te bewonderen van onder de koepel. Het verste punt van de Sculptour vormt het podium voor de 'ontvormde’ vormen van Ulrich Kuhlman.

Een ludieke afwisseling is de 'Canard' van Christophe Mureau alias John Totoff die een speelse noot in de kunstwereld benadrukt door babyspeelgoed in een uitvergrote context tot kunst te verheven. De papaverrode buissculptuur van Charlick de Ternay vormt een mooi contrast met de flora van het terrein.

Het thema 'Universum' is terug aan bod door het werk van Ghislain De Wilde. De creaties van Henk Slomp veredelen de grasvlakte. De 'Hommage aan Brancusi' van Nicolas Desbons dwingt de bezoeker naar boven te kijken naar de 4 meter hoge constructie bestaande uit staal en bladgoud. Tijdens de beklimming van de flank kent de verticaliteit een verlengde door de werken van Jan Kettelerij en Volker Kiehn.

De boszone is nog interessanter door de aanwezigheid van het typisch werk van Lebuïn D’Haese en Jos Jacobs naast de zwartgeblakerde silhouetten van Pierre Marchand. Ook de boshyacinten krijgen het gezelschap van de witte 'Bosnimf' van Jozef Van Acker.  In het hoger gelegen gedeelte van het parcours bewonderen we de integere werken van Thomas Junghans evenals de fractale werken van Joeri Van Marrewijck en Martine Hardy.

Het eindtraject naar de formele tuin is opnieuw het podium voor de verschillende gevestigde waarden uit het Sculptour verleden. Enkele bomen in de formele tuin vormen de drager voor de kinetische sculpturen van Michael Hirscher. De galerie toont het werk van de verscheidene nieuwkomers evenals klein ruimtelijk werk van  kunstenaars die ook buiten te zien zijn. De intrigerende schilderijen van Sucha Korte en Cora Korte zijn te bewonderen naast de vilten landschappen van Geertje Hiemstra.

De collectie in deze oase van groen hoopt tegemoet te komen aan de wens van de bezoeker tijdens zijn bezoek aan de Vlaamse Ardennen.

Genieten is niet verboden...

 

-Piet & Lieve


Retour en haut